Stwórz własną społeczność   CUKRZYCA - Diabetes   Rejestracja Zaloguj się  




  Dodaj wpis
BURAKI = Betaina składnik buraków chroniący wątrobę
Dodał: hendrix 2010-07-26 08:41



Witam wszystkich serdecznie ,
kolejny raz dochodzę do tego  samego wniosku  :  najlepszym prezentem jaki możecie sobie i swojej rodzinie sprawić jest sokowirówka !!!
DOBRA SOKOWIRÓWKA !!!
minimum 700 W

Do robienia świeżych - "żywych"  soków , pełnych witamin i enzymów !!!
TO JEST TANIE , PROSTE , SKUTECZNE
  I BEZPIECZNE !!!
NIE  BĄDŹCIE KLIENTAMI APTEK !!!
Ludzie kupują sobie drogie samochody , budują domy , a żałują sobie  na zdrowe jedzenie !!!
Potem , gdy już zachorują  i tak tracą  czas ,  pieniądze na lekarzy  , lekarstwa i terapie ...
Czasami rozmawiam z ludźmi  na temat zdrowia.... tłumaczą się , że nie mają czasu ... - BZDURA !
To jest tylko usprawiedliwianie się przed samym sobą ....
              10 minut dziennie
                - tylko tyle potrzeba ...

                 ( 15 nin z umyciem .....)
Do wszystkiego potrzebna jest dobra chęć  i  jeszcze potem konsekwencja ...
Nie potrzebne  nam są  drogie soki z egzotycznych owoców za setki złotych !!!
Mamy u siebie bardzo wiele  wartościowych owoców , ziół i warzyw ....
Tak wiele u nas  chorych  ludzi - dorosłych i dzieci , bezpłodnych kobiet i mężczyzn .
...
10 minut dziennie - .......tylko tyle potrzeba ...... ................................................Hendrix

Czerwony burak -

to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.

Oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów; jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów.Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe.



********************************************************
Betaina- składnik buraków chroniący wątrobę
Wszystkie buraki, tj. pastewne, cukrowe, czerwone lub boćwina, pochodzą od buraka dzikiego rosnącego w rejonie Morza Śródziemnego. Również w tej grupie warzyw odkryto specjalny aminokwas o działaniu leczniczym. Mowa tu o betainie, której miano pochodzi od terminu łacińskiego Beta, stanowiącego w botanice nazwę rodzajową buraków. Stosując odpowiednie metody pozyskuje się obecnie betainę z buraków cukrowych i po uprzednim dodaniu sorbitu (zastępującego cukier) sprzedaję się ja jako koncentrat. W tej postaci stanowi specyfik przepisywany przez lekarzy jako środek chroniący wątrobę. Można też oczywiście przyswajać betainę w naturalnej postaci, spożywają buraki i soki buraczane.

Taka przezorność w chronieniu wątroby jest bardzo na czasie, ponieważ stałe obciążenie wątroby szkodliwymi substancjami jest obecnie znacznie większe niż przed 100 laty. Niewątpliwie również pije się więcej alkoholu niż w owych czasach, a jedzenie bywa bardziej zbytkowe. Prowadzi to do odkładania się tłuszczu i powstawania zmian w tkance łącznej wątroby. Komplikacje nie pojawiają się od razu tylko dlatego, że organ ten ma nadzwyczajne zdolności do samoleczenia. Często występujące małe obciążenia wątroby wpływają jednak na obniżenie naszej kondycji, dlatego w miarę możliwości należy wspierać zdolności regeneracyjne tego organu, prowadząc racjonalny tryb życia, a zwłaszcza odpowiednio wypoczywając (co wątroba bardzo lubi).

Niektórych obciążeń – np. wywołanych przez szkodliwe substancje, które wdychamy – nie da się uniknąć. Nie można też zapomnieć o tym, że jest sporo leków, które wprawdzie obciążają wątrobę, ale muszą być w pewnych okolicznościach aplikowane. W takich właśnie sytuacjach pojawia się pole do zastosowania betainy. Nieco skomplikowany mechanizm działania tej substancji daje się w uproszczeniu opisać w taki oto sposób:
1.    Betaina powoduje ciągłe odtwarzanie substancji zwanej metioniną, a ta z kolei powoduje bieżące odtruwanie wątroby
2.    Betaina wspiera ponadto substancje zwana choliną, pomagając w jej najważniejszej pracy, jaka jest rozkładanie zbędnego tłuszczu w wątrobie. Gromadzi się on u wszystkich ludzi z nadwagą, należy wiec mieć nadzieję, że skorzystają oni zawartych tutaj rad

Do profilaktycznej ochrony wątroby
wystarczy szklanka soku buraczanego dziennie. Najlepiej wypić go przy śniadaniu .

********************************************************

Czerwony burak to bardzo popularne warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans. Jego walory zdrowotne w pełni to uzasadniają. Powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej.Zawiera oprócz witaminy C i B1 wiele makro- i mikroelementów, jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów….

Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą. Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem.


Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. W przypadku tych chorób bardzo pomocny Jest sok ze świeżych warzyw, który przygotowujemy w proporcji:2 części marchwi, 12 części buraków i część selera. Sok ten po zmieszaniu należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.

Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa o charakterze kwasotwórczym wręcz konieczne jest spożywanie bura­ków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.

Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Oto przepis na jego sporządzenie a także kilka innych przepisów na potrawy z czerwonych buraków ćwikłowych.BARSZCZ KISZONY: l kg buraków wyszorować, wymyć, obrać i pokroić w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub słoja ze szkła i zalać przegotowaną ciepłą wodą (ok. 2 l), a następnie dodać 5 dag skórki z razowego chleba i trzymać w cieple. Po kilku dniach zlać do butelki i szczelnie zakorkować. Pozostałe buraki można ponownie zalać wodą. Taki barszczyk po podgrzaniu i przyprawieniu pieprzem, solą, listkiem laurowym jest doskonały na różne okazje.BURAKI TARTE Z JABŁKAMI: 60 dag buraków, 20 dag jabłek, 2 dag mąki, 2 dag tłuszczu, 1/8 litra śmietany, cukier, sól, cytryna lub kwasek cytrynowy. Buraki zetrzeć na tarce o dużych otworach i zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz, ugotować pod przykryciem. Gdy będą miękkie, dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami zimnego wywaru, zagotować, przyprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Śmietanę i starte jabłka dodać do buraków. Wszystkie składniki wymieszać.


NAPÓJ MLECZNO-BURACZANY: 2 szklanki zsiadłego mleka, 2 szklanki kwasu buraczanego. Składniki miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na koniec dodajemy 2 łyżki posiekanej pietruszki i do­prawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

*********************************************************************************************
Burak zimą , burak latem ...
ze  strony :

http://www.linia.com.pl/public/article.php?3-17989-0


Jak zawsze, po kilku tekstach psychologicznych – czas dla dietetyki. Jak Państwo wiecie, jestem dietetykiem – makrobiotykiem, tzn. namawiam do spożywania produktów spożywczych z własnej strefy klimatycznej. Dla nas, Rosjan, Niemców, Czechów – jabłka bardziej niż kiwi, bo jabłka są „stąd”, tak jak my.
Jest takie jedno warzywo, które od wieków rośnie w Europie, i jest wyjątkowo cenne i zdrowe niezależnie od pory roku i prawie niezależnie od schorzenia. Burak. Warzywo cudo dla Europejczyków. Napisałam w tytule, że je się i zimą, i latem. I już wyjaśniam, dlaczego.

romans buraka z wątrobą
Wątroba jest jednym z ważniejszych narządów układu pokarmowego: czyści krew, bierze udział w trawieniu pokarmów, zawiaduje magnezem i żelazem, kontroluje „odpadki” sprawdzając, czy coś z nich nie przyda się jednak, a jeśli uzna, że owszem – magazynuje ten związek w sobie. Wraz z nerkami detoksykuje organizm z toksyn wewnętrznych – typu stres (który jest związkiem chemicznym), i toksyn zewnętrznych – typu alkohol. Jest wciąż zapracowana po łokcie, więc ma naturalne skłonności do przegrzewania się i zastojów. Buraczki czyszczą wątrobę, chłodzą ją i usprawniają jej pracę. Czyszczą narząd, który czyści nas – są więc naprawdę niezbędne!
Z wątrobą związane są drogi żółciowe, i cały pas śledziona - trzustka. Burak w parze z majerankiem, wpływa na prawidłowy przepływ żółci. Pilnuje więc nie tylko przebiegu procesu trawienia, ale też kondycji tych współpracujących z wątrobą narządów.
Stan wątroby i dróg żółciowych ma także wpływ na psychikę. Osoby z przegrzaną wątrobą wściekają się bez powodu, wpadają w furię z siłą nieadekwatną do bodźca, i są wiecznie złe. Powiedzonko „żółć go zalewa” – należy traktować dosłownie. Czerwone buraki chłodzą wątrobę i usprawniają przepływ żółci, dzięki czemu uspokajają furiata, dając mu i otoczeniu szanse na łagodne załatwienie konfliktowych spraw.
Im bardziej otłuszczona niewłaściwą dietą, im bardziej zatruta alkoholem i stresem wątroba, tym więcej buraków musi być w diecie.

co burak robi w jelicie?
Większość zawodów dziś wykonywanych wymusza siedzącą pozycję i bezruch. A to prawdziwe nieszczęście dla jelit, które potrzebują ruchu, wspierającego ich naturalną perystaltykę. Siedzący tryb życia niesie zagrożenie powstania zaparć, a nawet nowotworów jelita grubego. Czerwone buraki zawierają błonnik, który przechodząc przez jelita, ściąga ze ścianek przyklejone do nich złogi. Dzięki temu zapobiega tworzeniu się rakotwórczych ognisk zapalnych. Poza tym, jelito z wyczyszczonymi ściankami, lepiej przyswaja witaminy z diety. Można jeść mniej ilościowo, nie ryzykując przy tym niedoborów pierwiastków.
Jelito grube ma bezpośredni wpływ na urodę. Po twarzy widać, w jakiej kondycji kto ma jelita, bo im więcej nieusuniętych złogów, tym więcej zmarszczek i odbarwień. Buraczki działają na cerę jak salon odnowy.
A wracając do siedzącego trybu życia – jeśli ktoś już musi siedzieć po 12 godzin dziennie, niech zapewni sobie w diecie przewagę produktów z błonnikiem. Dla zdrowia, dla urody i jako profilaktykę antynowotworową.

burak – rycerz w walce z rakiem
Skoro w poprzednim akapicie już weszliśmy w temat nowotworów, to dokończmy ten wątek. W jelicie grubym buraki zbierają wielomiesięczny kał przyklejony do ścianek – i to jest ich antyrakowe działanie. Ale burak ma jeszcze jedną właściwość – jest warzywem, a więc z natury swojej działa zasadotwórczo. A nowotwór najłatwiej rośnie w organizmie zakwaszonym. Kawa, słodycze, alkohol, mięso – to idealna pożywka dla nowotworu. Burak tworzy środowisko zasadowe, stanowiąc kontrę dla mięsa i kawy, więc wybitnie utrudnia rozwój wszelkim nowotworom, nie tylko tym z przewodu pokarmowego.

buraczki – kopalnia witamin
Mało które warzywo ma taki zestaw witamin i mikroelementów, jak burak. Jest w nim wszystko: żelazo, fosfor, cynk, moc potasu, sód, wapń i magnez. Cały Mendelejew. Do tego witamina C, A, H i cała grupa B. Dzięki temu buraki wpływają na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres.

Buraczki jada się niezależnie od pory roku, ale od jesieni do przedwiośnia są obowiązkowe. Widać to zresztą w naszych tradycjach. Barszcz jest na stole wigilijnym, a ćwikła na Wielkanocnym. A w międzyczasie, duszone buraczki do kaszy gryczanej i gulaszu, podgrzany sok buraczany Hortexu zamiast herbaty rano przed wyjściem na mróz, półsurówki leczniczo – odchudzające, na bazie buraka, fasoli i usprawniających trawienie przypraw. Buraka nie da się przedawkować, więc zachęcam do zjadania go w dowolnych ilościach, im więcej, tym lepiej.
Urszula L Kwiatek

*********************************************************************************************

Nowy supernapój - sok z buraka ćwikłowego!


ze strony :
http://www.eioba.pl/a114240/nowy_supernapoj_sok_z_buraka_cwiklowego

(Artykuł na http://www.aif.ru/health/article/28595 - z rosyjskiego tłumaczył: Pinopa)

Brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich" płodów rolnych - burak cwikłowy - i doszli do wniosku, że jego sok może czynić z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.

Przy słowie "superprodukt" wyobrażamy sobie mieszankę jakichś egzotycznych owoców, które rosną wyłącznie w jednej wiosce w Indonezji, oraz mięsa zwierzęcia, które jest hodowane na zboczu jednej jedynej afrykańskiej góry. Rzeczywistość jest znacznie bardziej prosta - superpożytecznymi mogą być najbardziej zwykłe produkty, jednak z tego powodu, że przyzwyczailiśmy się do nich, widząc je na swoich stołach na codzień, nie przyjdzie nam do głowy zastanawiać się nad ich własnościami. Na szczęście, robią to za nas uczeni: brytyjscy medycy przebadali jeden z najbardziej popularnych "rosyjskich" płodów rolnych - burak cwikłowy - i doszli do wniosku, że jego sok może czynić z ludzkim organizmem prawdziwe cuda.

Według badaczy z Uniwersytetu w Exeter sok z buraka ćwikłowego może, po pierwsze, wystąpić w roli napoju energetyzującego. Doświadczenia wykazały, że zwiększa on o około 16% wytrzymałość człowieka, pozwalając mu być odpowiednio dłuższej aktywnym fizycznie i wytrzymywać większe obciążenia. Przyczyniają się do tego sole istniejące w buraku ćwikłowym, które obniżają procesy utleniające w organizmie, zwiększając tym samym zdolność oszczędnego wydatkowania energii.

Jak zapewniają uczeni, taki efekt nie może być osiągnięty żadnymi innymi znanymi ludzkości środkami. Uważają oni, że ich odkrycie wezmą pod uwagę nie tylko zwykli ludzie, ale także profesjonalni sportowcy: sok z buraka ćwikłowego jest faktycznie nowym - dozwolonym - rodzajem dopingu. Na dodatek sok będzie pożyteczny dla ludzi cierpiących na zakłocenia procesów metabolicznych, zakłocenia w pracy układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienie.

W trakcie badań uczeni przeprowadzili badania z grupą mężczyzn w wieku od 19 do 38 lat. W ciągu sześciu dni dostawali oni sok z buraka ćwikłowego (500 ml dziennie), a następnie przeprowadzili z nimi serię testów fizycznych. W następnym etapie zamiast soku uczestnicy dostawali przez taki sam okres placebo, a potem testy zostały powtórzone.

Zgodnie z oczekiwaniami uzyskane przez uczestników badań wskaźniki po "buraczanym" teście były znacznie wyższe. Badani mogli dłużej i szybciej jeździć na rowerze, nie męczyli się, a po próbie obciążeniowej mieli lepsze samopoczucie. Na razie medycy nie poznali dokładnie mechanizmu działania soku na nasze samopoczucie, ale planują dalej prowadzić badania w tym kierunku.

Jednocześnie badacze również stwierdzili, że pod wpływem soku z buraka ćwikłowego badane osoby nie miały żadnych problemów z nadciśnieniem krwi. Nawet podczas fizycznych obciążeń ciśnienie krwi pozostawało w granicach normy.

Te dane potwierdzają wyniki wcześniejszych badań, ktore wskazywały, że sok z buraka ćwikłowego ma zdolność regulowania cisnienia krwi. Grupa uczonych pod kierownictwem prof. Amrity Ahluwalii udowodniła, że nawet jednorazowe wypicie soku powoduje, po godzinie od wypicia napoju, wyraźne obniżenie cisnienia krwi. Po 3-4 godzinach obniżenie ciśnienia osiąga swój szczyt i trwa około 24 godziny.

To może być bardzo dobrą nowiną dla miliardów nadciśnieniowców, którzy walczą z nadciśnieniem za pomocą regularnego przyjmowania tabletek. Według statystyki około 25% ludności całej planety cierpi z powodu tej dolegliwości, a do 2025 roku ich liczba zbliży się do 30%. Tymczasem nadciśnienie jest uważane za przyczynę około 50% wszystkich chorób układu sercowo-naczyniowego i prawie 75% zawałów serca.

- Myślę, że picie soku z buraka ćwiklowego pomoże zarówno w zapobieganiu rozwojowi chorób serca, jak również pomoże rozwiązywać już istniejące problemy, pomoże obniżyć procent nadciśnieniowców na świecie - cytuje prof. Ahluwalię "Science Daily".

Porada na czasie
W odróżnieniu od tradycyjnej, narodowa medycyna dawno wykorzystuje sok z buraka ćwikłowego dla bardzo różnorodnych celów, w tym także i dla leczenia nadciśnienia. Na przykład, znany uzdrowiciel Genadij Małachow zaleca stosowanie następującej recepty na podwyższone ciśnienie:
- starty na tarce korzeń chrzanu należy zalać zimną wodą i pozostawić na noc,
- rano do chrzanu należy dodać pół szklanki soku marchwi i pół szklanki soku z buraka ćwikłowego,
- można dodać sok z połówki cytryny i miodu do smaku - miod dobrze wiąże ze sobą zmieszane składniki.
Mieszankę należy spożywać dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej na 30-40 minut przed jedzeniem.







Dodaj do:  Wykop.plWykop FacebookFacebook BlipBlip FlakerFlaker Śledzik
   Odsłon: 11 346
Oceń: 0.0 (0 głosów)
Tagi: betaina   burak  


KOMENTARZE (0) dodaj komentarz
PRZEGLĄDAJ
Najnowsze
Najpopularniejsze
Najwyżej oceniane
Najczęściej komentowane

KATEGORIA
Wszystkie

PODOBNE WPISY  


Strona główna|Moje konto|Filmy|Zdjęcia|Blog|Użytkownicy|Forum Reklama © streemo 2014 top^